SPA Holds a High-Level Political Forum Event on Recovery in the Amazon

SPA провежда политически форум на високо ниво относно възстановяването на Амазония

На 7 юли 2022 г. Научният панел за амазония проведе официално събитие на HLPF на ООН, озаглавено „Екологично и приобщаващо възстановяване на Амазония“. Авторите на SPA Андре Банива, Лилиана Давалос, Андрес Лескано и съпредседателят на SPA Карлос Нобре представиха своите гледни точки относно връзката между обезлесяването и болестите, рисковете от бъдещи пандемии в Амазония и въздействието на пандемията от COVID-19 върху нея.

Амазония е един от регионите, които са най-засегнати от кризата с COVID-19 и също така отдавна се приближава до повратна точка, от която няма връщане. Екосистемите в региона са застрашени, което може да доведе до големи хуманитарни и екологични кризи, включително бъдещи пандемии и катастрофални въздействия от глобалното изменение на климата. Това съпътстващо събитие на HLPF подчерта как са били засегнати регионът на Амазония и местните общности и обсъди потенциални решения за изграждане на устойчивост, избягване на бъдещи пандемии и необратими повратни точки и напредък в пътищата за устойчиво развитие – включително възстановяване, инвестиции в наука, технологии, иновации и биоикономика.

Събитието завърши с оживена дискусия с въпроси и отговори между участниците, които допълнително разшириха своите презентации. Ако сте пропуснали събитието и искате да го гледате отново, можете да го гледате на нашия youtube канал.