Europe Sustainable Development Report 2023/24

Излезе Europe Sustainable Development Report 2023/24

Петото издание на Europe Sustainable Development Report 2023/24 (ESDR) бе официално представено вчера във френската столица Париж. Докладът разкрива необходимостта от предприемането на решителни действия в ЕС, за да се постигнат Целите на ООН за устойчиво развитие и да се избегне достигането до екологични и социални „повратни точки“.

ESDR подчертава, че при сегашния темп една трета от Целите няма да бъдат постигнати от ЕС до 2030 г., като налице са значителни разлики между европейските държави, най-големи от които се забелязват в Южна Европа и Централна и Източна Европа.

За четвърта поредна година Финландия се нарежда на първо място в индекса на SDG. България заема 33-а позиция с 59.5 пункта при възможни 100 и на фона на 72.0 средно за ЕС. Зад страната ни е единствено Турция.

България е и една от държавите, в които постигането на Глобалните цели среща съществени изпитания. Съгласно ESDR постигането на Цели 4, 8, 9, 11, 12 и 15 са определени като основни големи предизвикателства пред България, а останалите 11 цели – като значителни предизвикателства. От всички цели в момента единствено цел 17 (Глобални партньорства за устойчиво развитие) изглежда постижима.

Напредък се отчита и по цели 1, 2, 3, 9, 11 и 14, като такъв се отбелязва и по редица подцели, като например за постигането на Цел 3 по отношение на Население с добро или много добро възприемано здраве (% от населението на 16 или повече години), Нови регистрирани случаи на туберкулоза (на 100 000 души от населението), Ниво на самоубийства (на 100 000 души население) и Смъртност при деца под 5 години (на 1000 живородени).

Неприятно впечатление прави регресът по отношение на постигането на Цел 10 (Намаляване на неравенствата), като тук се забелязва намаление както спрямо Коефициент на Джини, така и спрямо Съотношението Палма (Palma ratio).

В допълнение към доклада, група от над 200 учени, експерти и практици от 25 европейски държави публикува вчера съвместен „Призив за действие“, насочен към политическите партии и бъдещото ръководство на ЕС, за да положат основите за нова европейска сделка за бъдещето с десет приоритетни действия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *