SDSN BLACK SEA MEMBERS DISCUSSED STRATEGIC REGIONAL COLLABORATION DURING THE XI GLOBAL BAKU FORUM

XI ГЛОБАЛЕН ФОРУМ В БАКУ – ЧЛЕНОВЕТЕ НА SDSN BLACK SEA ОБСЪДИХА СТРАТЕГИЧЕСКОTO РЕГИОНАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО

Лидерският съвет на SDSN Black Sea се срещна по време на XI Глобален форум в Баку (ГБФ), който се проведе в столицата на Азербайджан на 16 март 2024 г. Представители от Гърция, Турция, България, Сърбия и Украйна дискутираха общите регионални предизвикателства, както и стратегията на Мрежата за 2024 г.

SDSN Bulgaria беше представена на форума от доц. д.н. Михаил Мусов – съпредседател на мрежата и преподавател в УНСС. Доц. Мусов присъства на панелните дискусии и проведе разговори с редица високопоставени участници във форума, сред които г-жа Ирина Бокова – генерален директор на ЮНЕСКО (2009-2017), г-н Петър Стоянов – президент на Република България (1997-2002) и г-н Росен Плевнелиев – президент на Република България (2012-2017). Той взе участие и в заседанието на управителния съвет на регионалната мрежа SDSN Black Sea, на което бе обсъден работния вариант на доклада “A Sustainable Black Sea: How Far Are We?“.

Финансирането на участието на SDSN Bulgaria във форума бе осигурено от Nizami Ganjavi International Center с любезното съдействие на SDSN Black Sea.

Относно Глобалния форум в Баку

Глобалният форум в Баку е ежегодно събитие, организирано от правителството на Азербайджан, събиращо световни лидери за обсъждане на належащи глобални проблеми. Под темата „Поправяне на разбития свят“ 11-ото издание на форума включваше панели по теми като срещата на върха на бъдещето на ООН, войната Израел-Хамас и нейните последици за Близкия изток и разширяването на ЕС, но също относно климатичната справедливост и очакваните резултати от COP29, тъй като Баку ще бъде градът домакин на предстоящата среща на върха за климата. Сред участниците и официалните гости бяха над 400 държавни и правителствени ръководители, нобелови лауреати, лидери от публичния и частния сектор и гражданското общество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *