Проведе се SDSN Bulgaria First Annual Conference

Проведе се SDSN Bulgaria First Annual Conference

По време на събитието бе поставено и официалното начало на SDSN Youth Bulgaria

На 9 октомври 2024 г. в УНСС се проведе Първата годишна конференция на българското подразделение на Мрежата на ООН за решения за устойчиво развитие (The Sustainable Development Solutions Network – SDSN) на тема „Устойчиво развитие в новите глобални реалности“. По време на конференцията беше дадено и началото на младежко подразделение – SDSN Youth Вulgaria, което се присъединява към вече създадените 23 национални и регионални мрежи в цял свят.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров припомни, че през 2023 г. УНСС става координатор на Националната мрежа за решения за устойчиво развитие – SDSN Bulgaria, създадена от ООН за насърчаване на изпълнението на Целите за устойчиво развитие на световната организация, както и че УНСС е един от първите университети в България, който обръща сериозно внимание на внедряването на зелената енергия. „Изграждането на система за възобновяеми енергийни източници е част от политиката на нашия университет и стъпка към превръщането му в зелен университет. Това, което правим в областта на устойчивото развитие, не се изчерпва само с мрежата SDSN, има и други организации, които работят в тази посока, като българската мрежа на Глобалния договор на ООН, а наскоро се включихме и в инициативата на Столична община за климатична неутралност, устойчивост и иновации в областта на управлението на климата и така всички заедно вървим в правилната посока.“

„Чувствам се като у дома в УНСС, но трябва да изпълня отговорността си като президент, а какво правят президентите – говорят с хората, посещават университети, посочват поуките от опита си и затова съм признателен за предоставената ми възможност днес да споделя идеите и дейността си с вас“, подчерта Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017). „Горд съм, че съм сред хора, които ги е грижа за бъдещето на нашата планета, затова приветствам всички делегати, дошли от различни страни, за да се включат в днешната изключително важна конференция и да участват в намирането на важни решения за бъдещето на света. Като член на Консултативния съвет на Азербайджанското председателство на срещата на върха на ООН за климата, която ще се проведе в Баку през ноември, отговарям за всички преговарящи екипи, като се боря да намерим консенсус, така че ви обещавам, че каквото и да дискутирате, каквото и да решите днес на тази важна конференция, то ще стигне до форума в Баку.“

Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети, благодари за възможността да сподели как младите виждат устойчивото развитие и как могат да помогнат. Според скорошно изследване на НПСС и неправителствени организации за това как младежите между 15 и 29-годишна възраст възприемат своите проблеми, в каква степен от своето развитие се намират и какво е тяхното психично здраве са откроени притеснителни факти – над 40% от младите не се тревожат за  бъдещето на света, а за своето финансово състояние, над 46% се определят като зависими от алкохол, наркотични вещества и дигитални устройства. „Казвам това, защото когато мислим за устойчиво развитие трябва да подаваме ръка на младите хора, да направим необходимото, за да ги въведем в целите, които си поставяме, за да имаме наистина устойчиво развитие занапред. Ако днес си поставяме цели, трябва да мислим и кой ще ги изпълнява утре“, допълни Ангел Стойков.

Председателят на Студентския съвет Илиян Чабуклийски посочи, че е щастлив да представи студентската общност и да сподели нейния ангажимент към изграждане на устойчивото бъдеще. „Темата на конференцията е актуална, светът, в който живеем се променя с изключителна скорост както в икономическо, така и в социално и екологично отношение. Глобалните предизвикателства изискват от нас нов подход към решаването им. Това е не просто задължение на правителствата и бизнеса, а и на нас младите и ние осъзнаваме, че устойчивостта не е самоцел, а път към по-справедлив и по-устойчив свят, затова се радвам, че днес можем да сме част от този важен разговор за утрешния ден.“

Най-важната част от форума беше обявяването на SDSN Youth Bulgaria. По този повод Ракел Армендарис Сукунза, сътрудник в SDSN Youth, отбеляза в изказването си: „За мен е чест да обявя стартирането на SDSN Youth Bulgaria, защото смятам, че българските младежи са напълно готови да се справят с всички предизвикателства, пред които сме изправени, ние, младите хора в съвременния динамично променящ се свят. Нашата мисия е да насърчим младите хора да участват активно в изграждането на устойчиво бъдеще за следващите поколения. Защо са толкова важни младите хора? Те са милиарди в момента и именно те са поколението, което трябва да формира политики за устойчиво развитие и да намери решения за опазването на нашата планета. България засвидетелства своята огромна отдаденост в изпълнението на Целите за устойчиво развитие и ние сме убедени, че младите хора на България са пълни с потенциал, иновативни идеи и готовност за усилена работа и ще допринесат за укрепването на цялата мрежа SDSN Youth.“

За координатори на SDSN Youth Bulgaria са определени София Василева и Николай Бошнаков.

В изказването си София Василева подчерта, че „SDSN Youth е глобална мрежа, която свързва млади лидери, споделящи общи ценности и отдадени на изпълнението на Целите за устойчиво развитие, затова, стартирайки SDSN Youth Bulgaria, ние не стартираме просто една мрежа, а стартираме платформа, където идеите, иновациите и решителността могат да процъфтяват“.

Николай Бошнаков сподели, че за него е чест да стане координатор на SDSN Youth Bulgaria, добавяйки, че „е вълнуващо да си част от екип от визионери и лидери – твои връстници, които споделят общи ценности, възгледи и идеи за бъдещето. Целите за устойчиво развитие според мен са не просто цели, а призив за съпричастност и солидарност, които водят до промяна в начина на мислене“.

Сред гостите бяха още проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Контролния съвет на УНСС, преподаватели, студенти.

Ръководителят на екипите на SDSN мрежите Андрия Ерак участва с доклад на тема „Използване на глобалния опит за постигане на местно въздействие: SDSN мрежите в действие“, като подчерта, че основна движеща сила на SDSN мрежите са младите хора и най-големият принос към бъдещето би бил все повече млади хора да бъдат приобщени към изпълнението на Целите за устойчиво развитие на ООН.

Ключов лектор на събитието беше Мария Кортес-Пю, вицепрезидент на програмата за мрежи в SDSN, която се включи онлайн. Тя изнесе доклад на тема „Как се постигат Целите за устойчиво развитие в променящия се свят“, като в презентацията си посочи данни за изпълнението на Целите за устойчиво развитие на ООН по държави, изтъкна постиженията на България по Цел 15, наблегна на основния проблем, че Целите не се изпълняват навреме и подчерта, че трябва фокусиране върху намирането на все повече технологични решения.

Президентът на ASECU проф. Григорис Заротиадис, член на Управителния съвет на SDSN Black Sea, изнесе доклад на тема „От срещата на върха за устойчивост в Солун през 2024 г. до срещата на върха на бъдещето през 2024 г. в Ню Йорк: какво да правим в Черноморския регион“, в който изтъкна дейностите  на ASECU в рамките на изпълнението на Целите на ООН и подчерта ролята на Черноморския регион за устойчивото развитие в глобален план.

Във форума взеха участие председателят на ДАБ Мариана Тошева; гл. ас. д-р Кристиан Желев, Лидерски съвет на SDSN; президентът на „Конфиндустия България“ Роберто Санторели, Ракел Армендарис Сукунца, секретариат на SDSN, отговаряща за развитието на SDSN Youth мрежите; Патрик Киос, експерт от САЩ по киберсигурност, бивш служител в Белия дом и ФБР; заместник-министърът на външните работи на преходното правителство на Либия Насър Абделкадир; директорът на дирекция „Международно сътрудничество“ на Университета в Бенгази.

Конференцията беше разделена на три панела, чиято цел е въвличането на конкретни заинтересовани страни в насърчаване на постигането на Целите на ООН за устойчиво развитие.

Текст: УНСС

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *